Domov arrow Objave arrow Slovenija arrow Obvestilo za javnost
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Obvestilo za javnost Natisni E-pošta
ImageV nadaljevanju si lahko preberete obvestilo za javnost Odbora Slovenske muslimanske skupnosti v zvezi z rezultati analize švedske državne agencije za prehrano, ki je v izdelku slovenskega proizvajalca s "halal" certifikatom našla svinjino.1. džumde-l-uhra 1434
11. april 2013


SPOROČILO ZA JAVNOST

 
Z zaskrbljenostjo smo prebrali novico, ki jo je 10.4.2013 objavila STA, da je švedska državna agencija za prehrano, pri analizi mesnega izdelka slovenskega porekla z oznako »halal«, ugotovila prisotnost svinjskega mesa.
Za kupce oznaka halal predstavlja zagotovilo, da proizvod ne vsebuje svinjskega mesa ali maščob, proteinov, alkohola in genetsko predelanih organizmov. Zagotavlja tudi, da je zakol živali potekal v skladu z islamsko vero.
To nam jamčijo agencije, ki se ukvarjajo s certificiranjem in sicer na način, da poleg izobraževanja in svetovanja, izvajajo tudi napovedane in nenapovedane preglede proizvodnega procesa in redne laboratorijske analize izdelkov.

V Sloveniji po spremenjenem Zakonu o zaščiti živali, ki je v veljavi od 2.4.2013, verski zakol v skladu z islamom ni več izvedljiv. Pred spremembo, kateri smo skupaj s predstavniki Judovske skupnosti nasprotovali, je bil takšen zakol možen z dovoljenjem Veterinarske uprave RS (VURS). Slednja ga menda nikoli ni izdala. Z gotovostjo lahko potrdimo, da so našo vlogo za verski zakol ob prazniku zavrnili 22.10.2012. Na vlogi smo jih obvestili tudi o problemu, ki se pojavlja v Sloveniji in sicer, da imajo nekateri slovenski proizvajalci certifikate organizacij, ki niso usposobljene za nadzor proizvodnega procesa v živilski industriji.
Po vsem tem se skupaj z zainteresirano javnostjo sprašujemo, kako je lahko imam Islamske skupnosti v RS, g. Ibrahim Malanović, sploh podpisal »halal« certifikat in ga opremil s pečatom najvišjega izvršnega organa registrirane verske skupnosti v Sloveniji, če VURS dovoljenja za verski zakol nikoli ni odobril? Kdaj in na kakšen način omenjeni gospod izvaja laboratorijske in druge preglede? Koliko denarja in komu je vrsta slovenskih podjetij (med katerimi so tudi Košaki d.d.) plačala za certifikate? Ali je od omenjenih storitev plačan davek? Koliko takšnih »halal« certifikatov je bilo izdanih v zadnjih desetih letih? Koliko izdelkov z omenjenim certifikatom je plasirano na tržišče? Kako je mogoče, da se nam kot odgovor ponovno ponuja napaka pri lepljenju etikete?
Zadnji takšen primer smo že imeli v juniju 2010, ko je potrošnik na »halal« izdelku Celjskih mesnin med sestavinami našel tudi svinjsko meso. Izdelek je bil v prodaji v Sloveniji.

Pričakujemo, da bodo pristojni organi sprožili preiskavo, poiskali odgovore in o rezultatih obvestili javnost. To je pomembno zaradi samih potrošnikov, spoštovanja verskih čustev in tudi ugleda države v svetu.

V tem trenutku je potrebno izzvati filozofijo po kateri lahko muslimanom prodajamo izdelke, ki smo jih po zakonu prepovedali izdelovati, saj se takšna takšna filozofija požvižga na verske pravice in se za nobeno ceno ne odreka zaslužku – tudi na nepošten način.


Slovenska muslimanska skupnost - Odbor  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke