Domov arrow Objave arrow Slovenija arrow Vprašanja za direktorja Košakov
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Vprašanja za direktorja Košakov Natisni E-pošta
ImageŠkandal v zvezi s odkritjem švedskega laboratorija za prehrano, ki je proizvodu podjetja Košaki TMI odkril DNK svinjskega porekla, je dobro razburkala člane naše skupnosti.
Da bi poskušali razumeti vse informacije, ki so se ob tem pojavile smo 10. maja 2013 na naslov direktorja Košakov, g. Jureta Bojneca poslali nekaj vprašanj. Odgovore si lahko preberete v nadaljevanju.


1. Na tiskovni konferenci ste napovedali tožbo zoper švedski nacionalni inštitut. Očitate jim metodološke in postopkovne napake. S kakšno gotovostjo lahko trdite, da v vzorcu, ki so ga testirali na Švedskem ni bilo prisotnosti svinjskega mesa?

Švedski nacionalni inštitut je objavil izjemno šokantno informacijo, ki jo je pred tem vsekakor potrebno dodatno preveriti, saj ima lahko zelo velike posledice na veliko subjektov. Takšen je tudi predpisan postopek v laboratoriju, ki je zavezan opraviti paralelni test, hkrati pa dati na razpolago proizvajalcu oziroma distributerju tudi kontra vzorec, da lahko sam opravi dodatna testiranja. V našem primeru to ni bilo izvedeno, kar je nedopustna napaka laboratorija. Zaradi zaščite potrošnikov smo umaknili vse naše izdelke iz govejega mesa iz vseh trgov, hkrati pa smo takoj poslali na analizo izdelke omenjene serije v Sloveniji in na Švedskem. Vsi ti testi so pokazali, da v omenjeni seriji izdelka ni bilo prisotno svinjsko meso. Na osnovi tega lahko z 99,9% gotovostjo trdim, da v vseh izdelkih te serije ni bilo prisotno svinjsko meso.

2. Katere metode testiranja prisotnosti svinjskega mesa so uporabljali laboratoriji, ki so izvajali preiskave na vzorcu, ki po serijski številki ustreza izdelku v katerem so na Švedskem odkrili svinjino? Ali je kateri laboratorij opravil ELISA test?

V podjetju nimamo strokovnjakov za gensko testiranje, vendar je iz poročil opravljenih analiz možno razbrati, da je šlo za PCR metodo testiranja. Vse kopije analiz vam pošiljam v prilogi mojega elektronskega sporočila.

Poročilo Veterinarske uprave Poročilo ALControl laboratiories Pročilo ALControl laboratories

3. Omenili ste, da ste pri proizvodnji upoštevali stroge halal standarde. Znano je, da v Sloveniji takšen standard ni sprejet, imajo pa ga nekatere sosednje države npr. Hrvaška. Kateri halal standard je upoštevalo vaše podjetje?

V našem podjetju smo se certificirali po enakem halal standardu kot tudi druga slovenska podjetja, ki ga podeljuje Slovenska islamska skupnost.

4. Koliko halal certifikatov (za katera obdobja) od Islamske skupnosti je pridobilo vaše podjetje? Kako ocenjujete poslovno škodo zaradi ukinjanja halal programa s 1.1.2013?

V našem podjetju smo certifikat halal pridobili za leta 2007 do 2012. Poslovno škodo je trenutno težko oceniti, lahko pa rečem, da je ta program pomenil za naše podjetje približno 8% vseh prihodkov.

5. Iz osrednje švicarske islamske organizacije so nam potrdili informacijo, ki se nahaja na njihovi spletni strani in sicer v letu 2011 je vaše podjetje z njihovega tržišča umaknilo iz prodaje izdelek s halal certifikatom Islamske skupnosti RS na katerem je kupec med sestavinami našel tudi svinjsko meso. Ali ste takrat opravili laboratorijsko analizo sporne serije?

Na švicarskem trgu se nam je v letu 2011 pripetil neljubi dogodek, ko je bila na izdelku iz svinjine napačno nalepljena predtiskana etiketa s halal znakom. Torej je šlo za napako pri etiketiranju, za kar smo se opravičili in odreagirali tako, da smo odpustili zaposlenega, ki je bil za to napako v našem podjetju odgovoren. V tem primeru ni bilo potrebno laboratorijsko testiranje, saj je bila tehnološka deklaracija izdelka pravilna, ki pa je bila natisnjena na napačno etiketo.

6. Za kakšno napako je šlo v Švici, kdo je bil odgovoren in kako je takrat ukrepal podeljevalec certifikata g. Ibrahim Malanović iz Islamske skupnosti v RS?

Odgovor na to vprašanje sem podal že pod točko 5., za informacijo o ukrepanju podeljevalca certifikata pa predlagam, da se obrnete na samega podeljevalca.

7. Na kakšen način je podeljevalec certifikata izvrševal nadzor nad proizvodnjo halal izdelkov?

Predlagam, da se obrnete na podeljevalca certifikata, ki je edini pristojen za odgovore na tovrstna vprašanja.

8. Katero metodo omamljanja pri zakolu živali je uporabljal vaš podizvajalec za halal program?

Ves halal zakol živine se je opravljal izključno v našem podjetju.

9. Po naših informacijah, vaši podizvajalci  za halal program, niso bili imetniki halal certifikata. Kako lahko potem zagotovite, da ste pri proizvodnji upoštevali stroge halal standarde?

Pri proizvodnji smo upoštevali stroge halal standarde, ki nam jih je postavil podeljevalec certifikata in tiste, ki so splošno znani. Naš podizvajalec je opravljal samo fazo zorenja in sušenja salam v obdobju, ko so bile naše kapacitete polno zasedene. Pri tem so bile te salame izdelane izključno iz surovine iz našega obrata.

10. Ali podpirate člen Zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje zakol živali brez omamljanja tudi za verske potrebe?

V našem podjetju, tako kot mora veljati za vsak pravni in fizični subjekt, spoštujemo izvajanje veljavnih zakonov.

11. Na tiskovni konferenci ste omenili implikacije afere na slovensko mesno industrijo. Glede na to, da se je incident z istim halal certifikatom v letu 2010 zgodil tudi Celjskim mesninam, kje vidite možnosti za povrnitev zaupanja? Kaj je potrebno spremeniti, po vašem mnenju?


Poudariti želim, da je bila našemu podjetju storjena izjemna škoda po krivem, saj so vsi dodatni testi ovrgli prvotne ugotovitve nacionalnega švedskega laboratorija. Naši lojalni kupci in naši dolgoletni potrošniki nam zaupajo, saj poznajo naše poslanstvo in naš trud za visoko kakovost, sledljivost in varnost naših izdelkov. Živimo v času, ko so naša prizadevanja za ustvarjanje dobrega pod veliko preizkušnjo, saj se negativna energija širi močneje in hitreje kot prizadevanja za boljši svet. Toda mi bomo vztrajali in še naprej udejanjali naše poslanstvo in vrednote kakovosti, odgovornosti in poštenega poslovanja. Mogoče smo zaradi tega komu napoti, vendar bomo vedno ostali zvesti našim načelom.
Vsekakor je potrebno halal certifikacijo standardizirati po celem svetu na podoben način, kot to velja pri drugih certifikatih kakovosti – s tem imamo izkušnje, saj imamo tako ISO kot IFS certifikat.
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke