Domov arrow Objave arrow Slovenija arrow Reagiranje na izjavo dr. Nedžada Grabusa
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Reagiranje na izjavo dr. Nedžada Grabusa Natisni E-pošta
ImageV nadaljevanju objavljamo reagiranje na izjavo dr. Nedžada Grabusa, muftija Islamske skupnosti v Sloveniji, o "konvertitih". Reagiranje je bilo objavljeno v Sobotni prilogi časnika Delo, 17. avgusta 2013.

 »Do konvertitstva pa sem zelo skeptičen. Ne zaupam ljudem, ki čez noč zamenjajo vero in se takoj znajdejo v prvih vrstah. Iz nekdanjega režima poznamo primere, ko so k nam pristopili ljudje, se spreobrnili v islam, nato jih je takoj vse zanimalo o nas – postavljali so vprašanja, ki jih postavljajo tajni agenti, ne pa verniki.«

Navedena izjava dr. Nedžada Grabusa, muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, je škandalozna za predstavnika muslimanov, ki naj bi med drugim tudi oznanjal vero. Širši javnosti želimo zato pojasniti, da to ni stališče islama.

Islam je nastal na »konvertitstvu«. Prva generacija muslimanov je čaščenje idolov, magijo in vraževerje zamenjala za vero v enega in edinega Boga. »Konvertizem« pomeni novo rojstvo, beg od lažnega in nemirnega v novo realnost tj. resnico. Za mnoge je to izhod rešitve pred občutkom brezsmiselnosti, izgubljenosti in tesnobe.
Ljudje, ki zamenjajo konfuznost za mir, izgubljenost za ravnotežje in neverovanje za verovanje, resnično predstavljajo obogatitev islama in muslimanske skupnosti. Njihove izkušnje so bogat vir univerzalnih verskih izkušenj, ki so jih pogosto delili z drugimi. Spomnimo se samo Malcolma X. Njegova življenjska zgodba je postala svetovna literarna uspešnica. Veliko je slavnih imen, ljudi ki so sprejeli islam kot način življenja in s svojo hrabrostjo, iskrenostjo, predanostjo in pričanjem okrepili islam in monoteizem. Takšni so bili močna inspiracija muslimanom in tudi drugim iskalcem resnice. Spomnimo se samo osebnosti kot so: Muhammad Ali (Cassius Clay), Yusuf Islam (Cat Stevens), Muhammad Asad (Leopold Weiss), Maryamm Jameelah (Margret Marcus) in drugi.
Na Slovenskem je število tistih, ki so sprejeli islam sicer izjemno majhno, vendar je njihovo delovanje v relativno šibki muslimanski skupnosti pomembno. Brez Mu'mina Bojana Osterca, Layle Malus, dr. Beatriz Tomšič Čerkez ali dr. Abdalkarima Gregorja Petkovška (če naštejem samo nekatere) bi bili prikrajšani za prispevke k razumevanju islama in družbe pri nas.
Brez oznanjanja vere, katerega posledica je sprejemanje vere, bi bila slika muslimanskega sveta danes popolnoma drugačna. Vzemimo za primer Indonezijo, ki je danes največja »muslimanska država«. Takšna ni postala zaradi vojaških osvajanj, pač pa zaradi dejavnosti ljudi, ki so pozivali v vero z modrostjo in dobrim oznanilom. Podobno je v Maleziji, Singapurju, Indiji, na Filipinih, Kitajskem, Japonskem, v celotni Afriki z izjemo severnega dela itd. Islam je vera oznanjanja (da'we), zato ne preseneča, da je ena od petih kategorij obvezne miloščine (zekat) namenjena ravno za širjenje vere.
Ljudje, ki sprejmejo islam so zelo pogosto poduhovljeni, izobraženi in na višjem duhovnem nivoju od tistih, ki so rojeni v islamu. Oni so dobesedno elita, ki se po svojem znanju s področja islama lahko primerjajo z verskimi voditelji. Slednji pogosto niso zmožni odgovoriti njihovim duhovnim potrebam.

Osman Đogić, imam
Slovenska muslimanska skupnost
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke