Domov arrow Vprašanja arrow O poroki in pogrebu
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


O poroki in pogrebu Natisni E-pošta

Vprašanje: Sem turistična vodička z mednarodno licenco in trenutno se pripravljam na začetek sezone. V veliki večini vodim v države, kjer prevladuje islam. Letos bodo moje glavne destinacije Dubaj, Egipt in Tunizija. Ogromno stvari že obvladam, veliko sem se naučila ravno na potovanjih, manjka pa mi "poglavje" poroke in pogrebi. Vem, da je veliko gradiva na to temo, vendar vas prosim za kakšno "strnjeno" verzijo razlage o poročnih obredih in pogrebih v muslimanskem svetu.

Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Odgovor:  Preprost opis muslimanske poroke ali pogreba islama brez razumevanja ozadja oz. bistva verovanja ni najbolj razumljivo, zato pripročam da jih najprej seznanite z bistvom verovanja vsakega muslimana. Islam zajema vse segmente človekovega življenja, zato ga je mogoče lažje razumeti skozi prakso.

O POROKI

Zakon je institucija, kateri islam posveča veliko pozornost. Družbene devijacije se dogajajo zaradi nekontroliranega manifestiranja spolnega nagona. Medtem ko islam strogo prepoveduje razvrat, je zakonsko življenje več kot priporočeno. Islam prepoveduje celibat. Suna (praksa Poslanca Muhammeda a.s.) nas uči da je zakon pol verovanja, Kur'an ki predstavlja osnovni vir verovanja vsakega muslimana pa omenja poroko na več mestih: "Poročite se s tistimi ženami, ki so dovoljene..." (En-Nisa, 3), "Omožite neomožene in oženite neoženjene" (En-Nur, 32) itd.

It teg dveh virov se je izoblikoval odnos muslimanov do zakona kot institucije in ta dva vira definirata medsebojne odnose in razmerja v zakonu.

Tako se pri izbiri soproge/soproga priporoča pregled več dejavnikov: lepota, materialni status, družina in morala - vera. Najpomembnejše je slednje.

Moški ima pravico videti potencialno bodočo ženo v skladu z islamskimi predpisi. Priporočeno je, da se o bodočih partnerjih informirajo tudi pri rodbini in znancih. Kur'an tudi prepoveduje poroko v določenih primerih: "Prepovedane (za ženitev) so vam: vaše matere, vaše hčere, vaše sestre, vaše tete po materini in očetovi strani, hčere vaših bratov in hčere vaših sester, vaše dojilje, sestre po dojilji, matere vaših žena, vaše pastorke, ki so v naročju vaše družine in (so jih rodile) vaše žene, v katere ste že vstopili, če vanje niste vstopili ni greh; pa soproge tistih sinov, ki izvirajo iz vaših ledij. In (tudi je prepovedano) imeti dve sestri hkrati (za soprogi), razen tistega, kar se je že zgodilo. Bog odpušča in je usmiljen. (Kur'an, 4:23-24)

Zaroka

Prepovedano je zaročiti osebo, ki je že zaročena. Ravno tako vdovo ali ločenko, ki se nahaja v 'iddetu (obdobje čakanja po ločitvi. Pred tem obdobjem ni možno na islamski način skleniti nove zakonske zveze. Za nosečnico velja to obdobje do poroda, za vdovo 4 mesece in 10 dni, za ločenko 3 menstrualna ciklusa).

Prepovedani zakoni

Prepovedani so zakoni med muslimani in politeisti, ateisti itd. (za vernika bi bil takšni zakoni lahko težavni s stališča prakticiranja islama). Dovoljena je poroka z kristjankami in Židinjami, medtem ko je muslimankam dovoljena poroka samo z muslimani (kristjani in judje ne priznavajo Poslanca Muhammeda a.s., medtem ko muslimani smatramo da sta bila Mojzes in Jezus ravno tako Božja Poslaneca. S tega stališča bi kristjanka ali judinja v zakonu z muslimanom lahko nemoteno prakticirala svojo vero, medtem ko bi bilo obratno to lahko oteženo. Poleg tega se upošteva večja odgovornost moškega v družini in družbi. Kur'an pravi: "Moški so nadrejeni ženskam, ker je Bog odlikoval ene bolj od drugih in zaradi tega, ker izdajajo od svojega premoženja... (4:34). To sem navedel, ker predpostavljam da se sprašuješ zakaj po logiki "možnosti prakticiranja vere" ni dovoljena poroka med muslimanko in kristjanom ali judom.

Poročni obred

Najpomembnejša stvar pri sklepanju zakonske zveze je ponudba in sprejemanje tj. da moški ponudi zakon ženski in da ga ona sprejme. To se mora zgoditi ob prisotnosti dveh prič. Dekle mora dobiti dovoljenje staršev ali skrbnikov. To je obveznost pri vseh pravnih islamskih pravnih šolah, razen pri hanefijski pravni šoli. Priporočeno je, da se poroka sklene v petek ali v četrtek zvečer ali za bajram.

Poročna svečanost

Poročna svečanost je v skladu z prakso Poslanca a.s. Na svečanost se povabi rodbino, prijatelje in ostale goste. Na svečanost je obvezno povabiti tudi revne. Povabljenci so se dolžni odzvati vabilu.

Poligamija

Islam ne dovoljuje muslimanom, da se poročijo z več kot štirimi ženami. Poslancu Muhammedu a.s. je bilo zaradi potreb misije izjemoma dovoljena poroka z devetimi ženami, saj so imele slednje neprecenjivo vlogo pri tolmačenju islamske prakse in učenja v muslimanski družbi.

Pogoj za poligamen zakon je pravičnost, to je tudi razlog zaradi katerega večina muslimanov živi v monogamnih zakonih. Težko je namreč biti pravičen do več žena hkrati.

Mehr

Ob vstopanju v zakonsko zvezo je moški dolžan dati ženi poročno darilo (mehr). Ta spada med pravice žensk in v znesku oz. vrednosti ni omejen. Mehr je eden od garantov zakona, saj mora moški v primeru razveze na njegovo zahtevo, ženi dati ženi dogoverjeni mehr. V primeru, da želi razvezo žena (in ta ni izzvana neislamskim obnašanjem moža), potem je dolžna možu vrniti mehr.

Kultura obnašanja v zakonu

Islam daje smernice o tem kako je potrebno postopati v zakonu, da bi se ta očuval. Tako nas uči, da se lepo obnaša do žene, da je do nje pravičen, da spoštuje njene želje in težnje, da ji pomaga pri hišnih opravilih, da ji omogoči osnovne življenjske potrebščine, da ne zanemarja njene spolne potrebe (dolžan jo je spolno zadovoljiti) itd.

Žena dolguje možu pokornost (vendar ne v kršenju islamskih predpisov) in hvaležnost. Skrbi za dom in vzgojo otrok, čuva čast in ugled družine, čuva podrobnosti iz intimnega življenja itd.

O zakonu si lahko preberete v Kur'anu: 24:32-33, 2:221, 4:22-25, 4:3, 4:129, 4:4, 60:10-11, 4:20-21, 2:226-229, 2:231, 65: 1-7, 2:230-237, 4:128, 33:49, 33:4, 2:234-235, itd.

O POGREBU

Priporočljivo je, da pred pogrebom je potrebno umrlo osebo okopati. Moške osebe lahko okopa moška oseba, ženske pa ženska. Umrlo osebo je potrebno zaviti v platno bele barve (ćefini, bos.). Pred pokopavanjem moški opravijo posebno molitev za primer smrti (dženaza namaz, bos.) na način, da se ustrezno pripravljena in opremljena umrla oseba (ali več njih) obrne v smeri Mekke. Za njim stoji imam in za njem verniki razporejeni v neparnih vrstah (saff).

Če je imela umrla oseba dolgove, je za družino priporočljivo, da jih poravna še pred pogrebom.

Pripravil: Edin Kumalić
Pregledal: Osman ef. Đogić

Literatura:

- M. Kerševan, N. Svetlič; Koran o Koranu, Bogu, islamu; Ljubljana, 2004
- Kurdić Šefik , Brak i intimni odnosi u islamu, Zenica, 2003
- Al Qaradawi Jusuf, Halal i halal u islamu, Sarajevo, 1997
- El Džezairi, Ebu Bekr Džabir, Put pravog muslimana, 2000
- Đogić Osman, Smrt u familiji - šta učiniti, članek
  Komentarji (1)
 1 Napisal HASAN RAHIĆ, dne 04-12-2007 14:39
V praksi se: 
Umrloj osebi položenoj na hrbet se desna strana obrne v smeri Meke. 
Preverite vaš tekst

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke