Domov arrow Objave arrow Evropa arrow Islamofobija v EU
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Islamofobija v EU Natisni E-pošta
Oblike islamofobije v Evropski uniji segajo preko ustnih groženj do fizičnih napadov na ljudi in lastnino, ugotavlja Evropski center za spremljanje rasizma in ksenofobije (EUMC).

V poročilu, ki ga je objavil danes na Dunaju, EUMC poudarja, da ostajata obseg in narava diskriminacije in islamofobičnih incidentov proti evropskim muslimanom premalo dokumentirana, o njih pa se tudi premalo poroča.

EUMC zato državam članicam EU priporoča, da izboljšajo poročanje o teh dogodkih in uvedejo ukrepe za bolj učinkovit boj proti diskriminaciji in rasizmu. Diskriminacija je nezakonita in lahko spodkopava občutek pripadnosti muslimanov EU, dodaja center v poročilu z naslovom Muslimani v Evropski uniji: Diskriminacija in islamofobija.

'To poročilo predstavlja razpoložljive podatke, ki kažejo, do kakšne mere so muslimani v Evropi izpostavljeni diskriminaciji,' je pojasnila direktorica EUMC Beate Winkler. 'Poudarja njihovo ranljivost za diskriminacijo in izkazuje, da se bo potrebno veliko bolj potruditi, da bi vsem evropskim muslimanom zagotovili pravico do enake obravnave in takšno kakovost življenja, kot jo uživajo ostali Evropejci,' je dejala.

Iz poročila je razvidno, da muslimani, pa tudi druge priseljenske in manjšinske skupine v EU, pogosto doživljajo različne oblike diskriminacije, ki zmanjšujejo njihove zaposlitvene možnosti in vplivajo na njihove izobrazbene dosežke.

Navedeni so primeri islamofobičnih dejanj, ki segajo vse od ustnih žalitev do fizičnih napadov in požigov, izpostavljeno pa je tudi dejstvo, da v EU le Velika Britanija objavlja podatke s področja kazenskega prava, v katerih so muslimani jasno opredeljeni kot žrtve kaznivih dejanj in incidentov, ki jih narekuje sovraštvo.

Podatki o versko motiviranih incidentih se tako zbirajo le v omejeni meri. V številnih državah članicah namreč obstajajo zakonske omejitve za beleženje podatkov o etnični in verski pripadnosti, ki so bile sprejete na podlagi zaščite osebnih podatkov in s sklicevanjem na pretekle primere zlorab takšnih podatkov.

Slovenija, kjer živi 47.488 muslimanov, je pri tem omenjena kot država, ki omogoča izjeme k takšni zakonski ureditvi na podlagi privolitve vseh prizadetih.

Predsednica upravnega odbora EUMC Anastasia Crickley< je izpostavila, da se je opredelitev natančne narave diskriminacije, ki jo doživljajo evropski muslimani, zaradi nezadostnih ali manjkajočih uradnih podatkov, ponovno izkazala za težavno.

'Delo EUMC je pomagati vladam pri zagotavljanju učinkovitih politik na področju diskriminacije in ksenofobije, vendar pa je to odvisno od zavedanja, s kakšnimi problemi se soočamo. Neuspeh mnogih držav članic pri zbiranju uporabnih podatkov pomeni, da je zelo težko razviti izvedljive politike za boj proti rasizmu,' je povedala.

Poročilo med drugim prikazuje, da so muslimani kot skupina izrazito močno zastopani v nizko plačanih gospodarskih sektorjih. Njihova izobrazba je na splošno nižja od povprečne, stopnja brezposelnosti pa višja od povprečne.

Pogosto je njihovo število nesorazmerno visoko v območjih s slabšimi stanovanjskimi razmerami. Veliko evropskih muslimanov, zlasti mladih, pa se pri napredovanju v družbi srečuje s številnimi zaprekami.

Po ocenah EUMC so izboljšanje dosežkov v izobraževanju, zagotavljanje enake obravnave pri zaposlovanju, zagotavljanje enakega dostopa do namestitve in spodbujanje sodelovanja v javnem življenju nadaljnja ključna vprašanja, s katerimi se je treba spopasti zlasti na lokalni in regionalni ravni.

EUMC zato poziva vse države članice k uresničevanju protidiskriminacijskih direktiv EU in k zagotavljanju, da so vsem organom za enake možnosti, ki so bili ustanovljeni v posameznih državah, na voljo zadostna sredstva.

EUMC je danes objavil tudi študijo o dojemanju diskriminacije in islamofobije, ki temelji na pogovorih s člani muslimanskih organizacij in muslimanskih mladinskih skupin v desetih državah članicah. Intervjuji predstavljajo strnjen pregled mnenj, občutij, bojazni, frustracij, pa tudi upov za prihodnost, ki so skupni mnogim muslimanom v EU.

'Integracija je dvosmeren proces. Mnogo evropskih muslimanov priznava, da bi tudi sami morali narediti več za svoje vključevanje v širšo družbo. Hkrati pa si morajo evropski politični voditelji še bolj prizadevati za spodbujanje vsebinskega medkulturnega dialoga in še učinkovitejši boj proti rasizmu, diskriminaciji in marginalizaciji,' je izsledke študije povzela Winklerjeva. (STA)

Vir: www.mladina.si
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke