Domov arrow Objave arrow Islam arrow Pokopavanje muslimanov na krščanskih pokopališčih
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Pokopavanje muslimanov na krščanskih pokopališčih Natisni E-pošta
ImageObstajajo uveljavljeni šeriatski predpisi, ki se nanašajo na muslimana, ko ta umre kot npr. predpisi, da se ga okopa, da se ga zavije v ćefine (v 12- 15 metrsko belo blago), da se mu klanja dženaza. Eden od teh predpisov je, da se ga pokoplje na muslimansko pokopališče, ker imajo muslimani specifičen način pokopa in izdelave grobov, ki se odlikuje v enostavnosti, obračanju v smer Mekke in izogibanju sledenja mnogobožcev, pokvarjencev ter njim podobnim.
Znano je, da imajo privrženci vsake religije svoje posebno pokopališče. Judje imajo svoja pokopališča, kristjani svoja, malikovalci svoja. Zato je dolžnost vsake muslimanske skupine v nemuslimanskih državah, da vloži skupni trud in poskuša najti posebno pokopališče za muslimane, ločeno od ostalih, ter da vloži potreben napor prepričati odgovorne v možnost takega pokopa. Toda, če muslimani kljub temu ne bi uspeli najti posebnega pokopališča, potem morajo imeti ločen del zemlje na enem koncu krščanskega pokopališča, kjer bodo pokopavali svoje mrtve. Če niti prvega niti drugega ni mogoče uresničiti in se zgodi smrtni primer, naj ga odpeljejo v drugi kraj, ki ima muslimansko pokopališče. Če tudi to ni mogoče, naj ga vkopljejo v krščansko pokopališče, skladno s svojimi možnostmi in predpisi, ki so vezani na izredne situacije. Allah dž.š. nikogar ne zadolžuje preko njegovih možnosti.

Poštenemu in pobožnemu muslimanu v tem primeru  ne bo nič škodilo, da je po smrti pokopan v nemuslimanskem pokopališču. Tisto, kar bo muslimanu koristilo na drugem svetu, ni mesto vkopa, pač pa trud in njegova dobra dela. »In človekovo je samo tisto, kar sam naredi« (En-Nedžm, 39).

Vir: Jusuf el-Kardavi, Fikh muslimanskih manjina, Libris, Sarajevo, 2004
Prevod: Edin Kumalić
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke