Domov arrow Vprašanja arrow Ali je prepoved nošenja verskih simbolov opravičljiva?
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Ali je prepoved nošenja verskih simbolov opravičljiva? Natisni E-pošta
ImageVprašanje: Pozdravljeni! Sem osnovnošolec in se pripravljam za tekmovanje v debati na temo Prepoved nošenja verskih simbolov v šolah je opravičljiva. Ko sem raziskoval to temo, sem opazil, da se v Evropi vprašanje o verskih simbolih v večini primerov ustavi pri muslimanih (prepoved nošenja feredž ipd.). Razmišljal sem o tem, da bi prepoved VSEH verskih simbolov bila enakopravna za vse. Po drugi strani pa to, da je dovoljeno nositi verske simbole, tudi pomeni nekakšno enakopravnost.
Ker se mi zdi, da je veliko nestrpnosti do islama - v Evropi in v Sloveniji, bi vas prosil za vaše mnenje o tej temi. Še posebej bi bilo koristno, če bi ga lahko z nečim konkretno utemeljili. Zakaj bi bil ta zakon dober in zakaj ne bi bil. V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Odgovor
: Lepo pozdravljen in hvala za vprašanje. Takšen zakon bi zamajal temelje vrednot, okoli katerih je bil na Zahodu dosežen konsenz. Država bi prekršila lastna pravila in se neposredno vmešala v verske zadeve (torej prestopila bi mejo ločevanja), omejila versko svobodo ter osebne pravice posameznika (kot je pravica do svobodne izbire načina oblačenja) in vzakonila segregacijo.
 
Potrebno je posebno poudariti, da nošenje hidžaba v islamu ni verski simbol pač pa verska dolžnost. Torej primerjava z nošenjem obeskov kot so Davidova zvezda ali križ ni na mestu. Gre za pomembno razliko! Prepoved hidžaba bi lahko primerjali s prepovedjo nedeljskih maš. Kaj bi si mislili o državi, ki državljanom ne dovoli obiskovanje cerkva ob nedeljah zaradi strahu pred širjenjem krščanstva?
 
Sporni so tudi motivi, ki so v prvi vrsti usmerjeni proti muslimankam. Če bi bil zakon sprejet, bi se marsikatera muslimanka raje odpovedala izobraževanju kot verskem prepričanju. Država bi tako imela več neizobraženih in nezadovoljnih. za katere bi morala iz proračuna odšteti več sredstev, vse dokler nekdo ne predlaga ukinitve socialnih transferjev za tiste, ki se zaradi zakona o prepovedi nošenja verskih simbolov ne izobražujejo, živijo v getih in so brez statusa. Eden za drugim bi se vrstili zakoni, ki bi dosegli končni cilj - zmanjševanje števila muslimanov v Evropi. Tudi če bi se to zgodilo, elita ne bo zadovoljena. Zaželeli si bodo popoln nadzor. To se je v Evropi že dogajalo in se je tudi končalo z milijonskimi žrtvami. Torej, ne gre samo za muslimane. Takšen zakon bi bil prva domina v nevarni igri, ki ima lahko nesrečen epilog. Taksnemu zakonu je potrebno nasprotovati zaradi prihodnosti lastnih otrok in ne zaradi muslimanov.
 
V primeru dodatnih vprašanj sem vedno na razpolago.

S spoštovanjem,
Edin Kumalić


  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke