Domov arrow Objave arrow Članki arrow Obljuba poslanca Muhammeda kristjanom
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Obljuba poslanca Muhammeda kristjanom Natisni E-pošta
ImageNa Sinaju obstaja pisni dokument, ki ga je napisal poslanec islama v katerem je jasno določena odgovornost muslimanov, da zaščitijo kristjane, ki živijo v njihovi sredini. To je močan opomnik naše skupne odgovornosti, da skrbimo za svoje sosede.
Muslimani in kristjani skupaj predstavljajo več kot petdeset odstotkov sveta in če bodo živeli v miru, bomo na pol poti k svetovnem miru. S pripovedovanjem pozitivnih zgodb in brzdanjem medsebojne demonizacije lahko naredimo en majhen korak k pospeševanju muslimansko-krščanske harmonije.
Predlagam, da se tako muslimani kot kristjani spomnimo obljube, ki jo je dal poslanec Muhammed a.s. (mir z njim) kristjanom. Poznavanje te obljube ima lahko velik vpliv na ravnanje muslimanov do kristjanov. Muslimani na splošno izjemno spoštujejo svojega poslanca in poskušajo slediti njegov primer v svojem življenju.

Leta 628 po Kristusu je delegacija iz samostana sv. Katarine prišla do poslanca Muhammeda in zahtevala njegovo zaščito. On je odgovoril tako, da jim zagotovil listino o pravicah, katero sem predstavil v nadaljevanju v celoti. Samostan sv. Katarine se nahaja ob vznožju gore Sinaj in je najstarejši samostan na svetu. V posesti ima takoj za Vatikanom največjo veliko zbirko krščanskih rokopisov in je spomenik svetovne dediščine. Prav tako se ponaša z najstarejšo zbirko krščanskih ikon. To je zakladnica krščanske zgodovine, ki je ostala varna 1400 let pod muslimansko zaščito.

-----------------------------------------------------Obljuba sv. Katarini------------------------------------------------------------------------------

"To je sporočilo od Muhammeda, sina Abdullaha, kot zaveza za tiste, ki so sprejeli krščanstvo, blizu in daleč, mi smo z njimi.

Resnično, jaz, sluge, pomočniki, in moji privrženci jih branimo, ker so kristjani moji državljani in pri Allahu! Držim se proti vsemu, kar bi jim povzročalo nezadovoljstvo.

Nad njimi ne sme biti nobene prisile. Njihovi sodniki naj se ne odstranjujejo z njihovih delovnih mest, niti njihovi menihi iz njihovih samostanov. Nihče naj ne uničuje hišo njihove vere, ji povzroči škodo ali odnese karkoli iz nje v muslimanske hiše.

Če bi kdo vzel karkoli od tega, bi pokvaril Božjo zavezo in bil neposlušen do Poslanca. Resnično, oni (kristjani) so moji zavezniki in imajo mojo zavezo varnosti proti vsem, kar sovražijo.

Nihče naj jih ne sili da potujejo ali zavezuje, da se bojujejo. Muslimani naj se bojujejo za njih. Zakon med kristjanko in muslimanom se lahko sklene le z njeno odobritvijo. Ne sme se ji preprečiti, da obiskuje cerkev zaradi molitev. Njihove cerkve je treba spoštovati. Naj se jim ne preprečuje, niti da jih popravljajo, niti da izvršujejo svoje svete zaobljube.

Noben (muslimanski) narod naj se ne zoperstavi tej zavezi do Zadnjega dne (konca sveta)."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prvi in zadnji stavek listine, sta odločilna saj to obljubo označita za večno in univerzalno.

Samostan sv. Katarine (Egipt)Muhammed izjavi, da so muslimani s kristjani blizu in daleč. S tem takoj na začetku zavrne vse bodoče poskuse, da se omeji obljuba samo na sv. Katarino. Z naročanjem muslimanom naj jo spoštujejo do Sodnega dne, listina ponovno ogroža prihodnje poskuse preklica privilegijev. Te pravice so neodtujljive. Muhammed razglasi kristjane, vse izmed njih, za svoje zaveznike in izenači trpinčenje kristjanov s kršitvijo zaveze do Boga.

Izreden vidik listine je, da ne določa pogojev za kristjane, da uživajo svoje privilegije. Dovolj je, da so kristjani. Od njih se ne zahteva, naj spremenijo svoje prepričanje, ni jim potrebno nič plačati in nimajo nobene obveznosti. To je listina pravic brez kakršne koli obveznosti!

Ta dokument ni moderna pogodba o človekovih pravicah, ampak čeprav je bila napisana leta 628, nedvomno varuje lastninske pravice, svobodo veroizpovedi, svobodo dela in varnost ljudi.

Vem, da večina bralcev meni "so what?" Torej, odgovor je preprost. Tisti, ki si prizadevajo za spodbujanje neenotnosti med muslimani in kristjani se osredotočajo na vprašanja ki delijo in poudarjajo konfliktna območja. Toda, ko se sredstva, kot je obljuba Muhammeda kristjanom ponovno prikliče in poudari, to gradi mostove. Navdušuje muslimane, da se dvignejo nad skupinsko nestrpnost in povzroča dobro voljo med kristjani, ki morda negujejo strah do islama in muslimanov.

Ko gledam islamske vire, najdem v njih primere verske strpnosti in vključenosti brez precenensa. Pomagajo mi, da si želim postati boljši človek. Mislim, da je zmožnost, da iščemo dobro in delamo dobro v vseh nas. Ko pokorimo to nagnjenost k dobrem, zanikamo našo temeljno človečnost. V tem počitniškem času, upam, da si vsakdo izmed nas lahko najde čas, da poišče nekaj pozitivnega in spoštovanja vrednega v vrednotah, kulturi in zgodovini drugih narodov.


Dr Muqtedar Khan je direktor Islamskih ved na Univerzi Delaware, sodeluje pa tudi z Inštitutom za socialno politiko in razumevanje.

Objavljeno 1. januarja 2010 na spletni strani www.altmuslim.com
V slovenščino prevedel translate.google.com ob asistenci E.K.
Foto Koptske cerkve: Bakar_88
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke