Domov arrow Objave arrow Intervju arrow dr. Abdalkarim Gregor Petkovšek o džamiji
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


dr. Abdalkarim Gregor Petkovšek o džamiji Natisni E-pošta
ImageUrška Strle je v okviru mednarodnega projekta izvedla nekaj intervjujev s pripadniki islamske veroizpovedi v Sloveniji na temo izgradnje džamije v Ljubljani.
V nadaljevanju lahko preberete razmišljanje dr. Abdalkarima Gregorja Petkovška o procesu izgradnje in pomenu verskega objekta, kot tudi o vplivu medijev in odnosu javnosti.
Odgovor na eno vprašanje je še posebno zanimivo: Imate kakšno kritično stališče v zvezi z gradnjo džamije? Udeležba na slovesnem postavljanju temeljnega kamna 14. septembra je bila dokaj množična. Ste se je sami udeležili? Kaj vam osebno ta slovesnost pomeni?

Dogodka se nisem udeležil. Slovesnost sama po sebi mi ne pomeni mnogo. Je le eden od mnogih korakov. Če bo dogodek spodbudil v Sloveniji živeče muslimane k poglabljanju verskih načel, je to gotovo dober znak, saj pripomore k stabilnosti identitete. Take osebe se ne izgubljajo na stranpoteh, so pozitivno naravnane ter za svoje osmišljanje ne rabijo iskati sovražnikov in konfliktov.  To je dobro ne le za muslimansko skupnost, pač pa celotno družbo v Sloveniji.  Vendar, kakor je splošno veljavno, prostor je le okvir, kakovost pride z zgledi, ki jih dajo ljudje. Prav tako priložnost za izobraževanje in širjenje znanja, kar je najboljša preventiva pred enostranskimi tolmačenji, ki vodijo v ekstremizme. Nenazadnje, če bo dogodek spodbudil nemuslimane k spoznavanju islama, bom tega zelo vesel. Tako jaz vidim priložnosti, čas bo pokazal, ali pričakujem preveč ali premalo.
 
Kako gledate na proces gradnje džamije, ki je končno stekel?

Kratka zgodovina procesa, kot je meni znana: Premikati se je začelo, ko je bila med muslimani dosežena potrebna raven volje in sposobnosti in se zataknilo, ko so se pojavili interni spori. Na koncu pa vendarle izgleda, da se je odvilo z zunanjimi dejavniki, s sredstvi iz tujine in podporo nekaterih politikov. Kot muslimani pa vemo, da je vse kar se zgodi, volja tistega, ki je ustvaril ta svet.

Imate kakšno kritično stališče v zvezi z gradnjo džamije, kot je predvidena?

Kot je najbrž znano, je financiranje nakupa zemljišča s kreditom, za katerega so se plačevale obresti, z islamskega stališča izjemno sporna stvar. Prepoved zaračunavanja obresti je velik greh in celo zločin v mnogih moralnih sistemih. Tako je stališče izvornega krščanstva (vse do pred nekaj sto let) ali pa velikih filozofov grško-rimske tradicije, na katerih vsaj deklarativno temelji sedanja Evropa.

Kakšna se vam zdi arhitekturna rešitev, v kolikor ste seznanjeni z njo?

Rešitev poznam le v grobem. Mošeja bo postavljena v središču mesta in se mora vklopiti v to okolje. Kar pa ne bi smelo biti ovira za funkcionalnost objekta in estetski videz.

Se vam zdi, da je prišlo do spremembe v politični mentaliteti pri nas? Kako bi to utemeljili?

Morda je kaj spremembe v mentaliteti, morda pa gre le za volilno aritmetiko.

Kako ocenjujete poročanje medijev?

Če je vprašanje o slovesnosti, korektno, kot je meni znano, vsaj s stališča medijev, ki so kolikor toliko resni.

Kako bi komentirali odzive slovenske javnosti?

Različne javnosti so se različno odzvale. Med muslimani je odnos različen glede na skupnost, ki ji pripadajo, in vlogo pri prizadevanjih za izgradnjo mošeje, in to je razumljivo. Med nemuslimani so nekateri zaskrbljeni, po moji oceni gre za bojazen pred neznanim. Nekaj je tudi takih, ki izkoriščajo tovrstne dogodke kot priložnost za izlivaje sovražnih komentarjev.  Večina nemuslimanov pa mislim da smatra, da to ni neka velika reč, da se jih ne tiče in se ne s tem kaj dosti ne ukvarjajo.

Ste prebirali komentarje spričo novic glede gradnje džamije na digitalnih medijih – in kaj si mislite o njih?


Komentarji na straneh digitalnih medijev so anonimni in v povprečju na nizkem nivoju.


Vprašanja je pripravila Urška Strle. Odgovore bo uporabila v članku, ki  nastaja v okviru mednarodnega projekta, sedmega okvirnega programa pod imenom RESPECT Research Project: Towards a “Topography” of Tolerance and Equal Respect. Link do projekta: http://respect.iusspavia.it/
Namen članka je izpostaviti konkretne glasove muslimanske skupnosti na temo izgradnje džamije v Ljubljani - v odnosu do večinske skupnosti. Zanimajo jo tudi različna stališča znotraj muslimanske skupnosti. Osnovna metodologija članka je polstrukturirani intervju s pripadniki muslimanske skupnosti v Sloveniji.

  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke