Domov arrow Objave arrow Obvestila skupnosti arrow Sporočilo za javnost 09.05.2021
Glavni meni
Domov
Objave
Datoteke
Vprašanja
Pristopnica
Komentarji
Kontakti
Kje smo?
E-pošta
Iskanje
Ne spreglejte
Elektronski bilten
Ramadanski post
Kur'an
Suna

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title


Sporočilo za javnost 09.05.2021 Natisni E-pošta
ImageZ zaskrbljenostjo smo prebrali članek »Janševa SDS zdaj še nad Bošnjake«, ki je bil objavljen v časopisu Dnevnik dne 7. maja 2021.
Želimo izraziti našo podporo predsednici Bošnjaške kulturne zveze Slovenije, dr. Jasminki Dedić, v njenem nasprotovanju novim poskusom delitve Bosne in Hercegovine, druge domovine številnih naših članov.

Za nas so meje Republike Slovenije svete, prav tako pa tudi meje države našega porekla. Relativiziranje sedanjih mednarnodno priznanih meja BiH je zlonamerna igra in vodi v nova trpljenja.
Presenečeni smo kako se lahko predsednik Vlade, ki je vedno prisegala na pravično in miroljubno reševanje konfliktov, sploh omenja v povezavi s takšnimi aktivnostmi.

Reagiramo v imenu članov naše skupnosti, bošnjaškega porekla, ki so državljani Republike Slovenije. 

Naj spomnimo gospoda predsednika Vlade, da so Slovenci in Bošnjaki kot dva naroda, ki sta imela skozi zgodovino podobne izkušnje, živela v sožitju in lepih odnosih. Lahko rečemo, da so tako Slovenci kot tudi Bošnjaki dva miroljubna naroda, ki sta živela na obrobju monarhij. Pesniško povedano, so "otroci imperialnega obrobja", prvi v Habsburški monarhiji, slednji v Otomanskem cesarstvu. Kot dva miroljubna naroda nimata hipoteko genocidov in pogromov nad sosednimi narodi. Veliko časa so živeli v istem političnem okvirju (Avstro-Ogrska monarhija, Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev ter SFRJ) in so izgradili odnos medsebojnega spoštovanja. V Logu pod Mangartom je spomenik vojaka Slovenca in vojaka Bošnjaka, ki govori če hočete o tem, da so bili pripadniki obeh narodov pogosto topovska hrana velikih sil.
Upamo, da predsednik Vlade ne bo pozabil na vsa tista dejstva, ki nas povezujejo v medsebojnih dobrih odnosih in se bo izognil igri velikih sil ter ne bo sprejel pobude okrog spreminjanja meja Bosne in Hercegovine, ki so starejše kot meje Republike Slovenije (sedanja zahodna meja Bosne i Hercegovine je definirana z mirovno pogodbo v Sremskih Karlovcih davne 1799. Vzhodna meja je bolj ili manj meja srednjeveškega Bosanskega pašaluka in ko je Avstro-Ogrska dobila mandat nad Bosno je dobesedno dobila sedanje meje Bosne i Hercegovine leta 1878.)

Poudarjamo, da je Slovenska muslimanska skupnost neodvisna od zunanjih političnih dejavnikov. Nimamo centra zunaj Slovenije. Ta zapis nima nobenega političnega namena, pač pa se kot skupina državljanov odzivamo na dogodke, ki nas bolijo.

Želimo še naprej verjeti, da živimo v državi, ki spoštuje versko svobodo, za kar so si vedno prizadevali tudi mnogi politiki vladajoče koalicije, nazadnje leta 2012 ob predlogu za spremembo Zakona o zaščiti živali, ki je prepovedala obredni zakol živali, zaradi česar Judje in muslimani v popolnosti ne moremo izvajati vseh verskih obredov v Sloveniji.
Prav tako želimo verjeti, da živimo v državi, v kateri intelektualci lahko svobodno izrazijo svoje mnenje, brez posledic za svojo eksistenco. 
 
 
 
Slovenska muslimanska skupnost
Imam
Osman Đogić
  Napiši prvi komentar

Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Nazaj   Naprej >
//skripta za piskotke