Družbene teme

Obvestilo za javnost v zvezi z dogodki v Palestini

Slovenska muslimanska skupnost želi v imenu svojih članov izraziti svoje stališče v zvezi s trenutno situacijo v Palestini. Obsojamo vsakršno nasilje, ki se izvaja v imenu kogar koli, ne glede na to, kdo ga izvaja. Zadnji dogodki v Palestini so prizadeli najmanj petino svetovne populacije, kolikor je po ocenah muslimanov po svetu. Težko bomo našli muslimana, ki je ravnodušen in to velja tudi za člane naše skupnosti, zato čutimo potrebo, da javno izrazimo svoje stališče. Obsojamo ubijanje civilistov s strani Hamasa, ki se je zgodilo 07.10.2023. To je nedvomno grozno, sprevrženo in zlobno dejanje, ki nima nobene zveze s tistim, kar nas uči islam. Istočasno obsojamo politično vodstvo Izraela, ki izvaja nezaslišano nasilje in zločin nad nedolžnim, obubožanim in zlorabljenim prebivalstvom Palestine.

Glede na to, da o tem večina zahodnih medijev ne poroča, je potrebno povedati, da Izrael v Palestini že desetletja, posebno pa zadnjih nekaj let, izvaja državni teror in apartheid. Skoraj vsakodnevno se dogajajo ubijanja, zapiranje palestinskih otrok, deložacije in vpadi v domove Palestincev. V eno od treh najbolj spoštovanih mest v islamu – Mesdžidul-Alaksa, so že večkrat vpadle izraelske varnostne sile in preganjale vernike s prisilnimi sredstvi. Ta in mnoga druga zla dejanja so brezobzirno, neprofesionalno in nehumano zamolčana s strani teh istih medijev, ki sedaj spodbujajo islamofobijo.
Čeprav dejanja določenih muslimanskih političnih frakcij ne morejo biti na noben način opravičena, menimo da je zaradi resnične percepcije trenutnih dogajanj potrebno vzeti širši kontekst in daljši časovni okvir. Slovenski javnosti želimo zastaviti naslednje vprašanje: Ali obstaja etična razlika med otroci, ki jih je ubil Hamas in otroci, ki so jih ubile izraelske oblasti? Vsak tisti, ki misli, da je evfemistična, vendar v osnovi sprevržena sintagma »kolateralna škoda« odgovor na zastavljeno vprašanje, naj si predstavlja da je njegov otrok del »kolateralne škode« in bo v hipu razumel, da ta razlika ne obstaja.

Maščevalno obračunavanje, dehumanizacijo in etnično čiščenje, ki ga Izrael trenutno izvaja v Gazi lahko najbolje opišemo z besedo genocid.

Pozivamo slovenske muslimane naj nikoli ne jemljejo zakona v svoje roke in ne izvajajo kaznivih dejanj proti nedolžnim ljudem iz kakršnih koli razlogov. Pozivamo jih, da spoštujejo slovensko pozitivno zakonodajo, ne glede na njihov trenutni status, bodisi kot državljani ali na začasnem bivanju v Sloveniji. Vsako nezadovoljstvo lahko svobodno izražajo na načine, ki jih dopuščajo pravni instrumenti države. Po drugi strani pozivamo slovenske oblasti naj nikoli ne jemljejo ustavno zagotovljene pravice muslimanom kot tudi pripadnikom drugih verskih skupnosti v Sloveniji.
Kot predstavniki skupnosti muslimanov smo ponosni na dejstvo, da je medverska in družbena strpnost v Sloveniji na takšnem nivoju, da ne izziva nezadovoljstva, ki bi vodilo v nesprejemljiva dejanja, ki se dogajajo drugod po svetu.


Ljubljana, 16.10.2023

Slovenska muslimanska skupnost
Muhamed Čerkez, predsednik Odbora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja